Baret kazıklı temeller, bir çeşit fore kazık olarak düşünülebilir. Fore kazıklardan, şekil ve kazı yöntemi olarak farklılık gösterir. Genellikle dikdörtgen kesitlerde imal edilen baret kazıklı temeller, proje şartlarına göre, H, +, I, T, П gibi şekillerde de imal edilebilir.

Baret kazıklı temellerin kazıklardan önemli farklarından biri de, kazı yönteminin farklı olmasıdır. ‘Grab’ veya ‘Cutter’ denilen, ekipmanla kazı yapılır. Ekipman özellikleri, yapılacak olan baretin genişliklerine (60, 80, 100, 120 cm) ve uzunluklarına bağlı olarak seçilir

Baret kazıklı temel ile aynı kesit alanına sahip bir dairesel kazığın sürtünme yüzeyleri karşılaştırıldığında, baret kazıklı temellerin, daha fazla yüzey alanına sahip olduğu görülür. Bu, aynı miktarda malzeme (demir ve beton) ile imal edilen baret kazıklı temelin, daha yüksek taşıma kapasitesine sahip olduğu anlamına gelir. Yani baret kazıklı temel daha ekonomiktir.

Baret kazıklı temeller, yük doğrultusunda imal edilebileceği için depremsellik yönünden daha avantajlıdır. Yanal yük taşıma kapasiteleri, fore kazıklara göre daha yüksektir.

Baret kazıklı temeller, yapısal bütünlük yönünden, kazık gruplarına göre daha verimlidir. Aşağıda, bir taşıyıcı kolon veya perde altındaki, kazık grubu ile baret kazıklı temelin karşılaştırılması görülmektedir.