Diyafram duvar; zeminde açılan hendeğe inşa edilmiş donatılı veya donatısız yerinde dökme beton duvarlardır. Diyafram duvarlar özellikle yer altı su seviyesi altında yapılan kazılarda su geçirimsizliği sağladığı için tercih edilen bu sistem olmakla beraber kuru ortamlarda da kullanılmaktadır.

Diyafram duvar birbirlerine geçmeli veya kesen geniş paneller halinde grab veya hidrofreze (cutter) ile inşa edilmiş sürekli, yerinde dökme betonarme perde duvarlardır. Diyafram duvarlar hemen hemen her zeminde uygulanabilmektedir.

Diğer foraj teknikleri ile delinemeyecek kadar sert kayalar frezeli sistem sayesinde rahatlıkla delinebilmektedir. Diyafram duvarlar konsol çalıştırılabildikleri gibi yanal yönde destekli olarak da çalıştırılabilirler. Ayrıca, inşa edilecek yapının bodrum perdesi olarak projelendirilebilir ve yukardan aşağı (top-down) kazı tekniğinde kullanılabilirler.

Diyafram duvarlar geçici iksa yapısı olarak inşa edilebileceği gibi, kalıcı olarak da tasarlanabilir ve inşa edilir. Diyafram duvarların büyük rijitlikleri iksa kazısı esnasında deformasyonların sınırlandırılmasına büyük avantaj sağlar.

Diyafram duvar inşası öncesinde diyafram duvarın uygulanacağı hat üzerinde duvar kalınılığına göre ara mesafesi belirlenmiş kılavuz duvarlar kullanılır.

Diyafram duvar 60 cm’den 150 cm’e kadar değişen kalınlıklarda uygulanabilir. Panel kazısı mekanik veya hidrolik grab, hidrofreze gibi diyafram duvar makinaları ile yapılır. Anolarının kazısı ile teşkil edilen hendeğin iç stabilitesi, kazı çukuru içinde seviyesi sabit tutulan bir bulamaç (bentonite çamuru veya polimer kullanılarak) kullanılarak sağlanır.

Diyafram duvar inşası esnasındaki tekil ano veya panel uzunluğu, kullanılan ekipman, hendek kazısının zemin ve yeraltı suyu şartları altındaki hassasiyeti, donatı yoğunluğu gibi farklı faktörlere bağlı olarak değişken uygulanabilmektedir.

Kazısı tamamlanan panel içerisine daha önceden hazırlanmış donatı kafesi vinç yardımı ile projesinde öngörülen kotta yerleştirilir, ve tremi boruları aracılığı ile panele beton aşağıdan yukarıya dolduracak şekilde dökülür.