Ana maddesi çimento ve su olan jet grout yönteminde, belirli çaplarda ve boylarda kolon oluşturularak zemin iyileştirmesi sağlanır. Bu yöntem ,yüksek basınçlı özel jet pompaları ve delici makine ekipmanlarıyla yapılır. Zemine basınçlı çimento enjekte edildiği için zeminde kılcal boşluklar ve su damarları çimento ile doldurulur.
Jet Grout Uygulamaları
Jetgrout parametreleri ve yöntem projenin ihtiyaç duyduğu kolon özellikleri ve zeminin geoteknik özelliklerine göre belirlenir.
Temel jetgrout parametreleri:
Jet Grout Kolon oluşturmada 3 farklı teknik karşımıza çıkmaktadır.
Jet 1
En basit ve en çok uygulanan tekniktir. İlk olarak 50 yıl önce Japonya da denenmiştir. Sistem tek çeperli borudan, su ve çimentonun 300-600 bar basıncla geçmesiyle uygulanır. Bu yöntemle killi zeminlerde 60-80 cm çaplarında kolon oluşurken, kumlu çakıllı birimlerde 150 cm e kadar kolon çapı elde edilir.
Jet 2
Çift çeperli delici takımı kullanılır bu sistemde çift akışkan kullanılır hava ve çimento şerbeti çeperlerden geçer. Hava basıncı ortalama 8-12 bar aralığında dış borudan geçerken, orta borudan çimento geçişi sağlanır. Kolon çapları jet 1 e göre daha büyük olur.
Jet 3
İç içe geçmiş üç borulu takımla jet 3 uygulaması yapılmaktadır. 600 bar a kadar basınçlı su orta borudan sağlanır. 80 bara kadar olan çimento en dış borudan sağlanır. 12 bar a kadar ara borudan basınçlı hava gönderilerek grout ile birleşip zemine enjekte edilir. Bu sistemle kolon çapları 2,5 mt ye kadar ulaşabilir.